Minimog Ön Yükleyici

Blog

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Doğal bir probiyotik olan elma sirkesinin faydaları arasında; sindirim sistemini düzenleme, kan şekerini düşürme ve kalp sağlığını destekleme gibi roller yer almaktadır. İçermiş olduğu asetik asitten dolayı antioksidan görevi gören bu ürün, hücrelerin zarar görmesini engeller. Bununla birlikte hijyen amacıyla da yaygın olarak kullanılan elma sirkesinin farklı birçok faydası da vardır.

Elma sirkesi, kilo verme sürecini hızlandırma ve enfeksiyonlarla savaşma konusunda etkili bir besindir. Cilt ve tırnaklar için de doğal bir bakım ürünü olduğu bilinir. Ancak faydası olabileceği gibi alerji, hassasiyet gibi durumlarda zarar verme ihtimali de söz konusudur. İçeriğimizde, elma sirkesinin faydaları ve kimler için uygun olduğu ile ilgili tüm detayları ele aldık!

 

Elma Sirkesinin Faydaları

Temel olarak mayalanma ve fermente süreçleriyle elde edilen elma sirkesi, sağlıklı bir yaşam için tercih edilen doğal çözümler arasındadır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden hastalıklara karşı mücadeleye kadar pek çok farklı konuda bu üründen yararlanılabilir. İşte, öğünlerinize ekleyebileceğiniz elma sirkesinin faydaları:

  • Diyabeti önleme ve kan şekerini düşürme için yapılan diyetlerde destekleyici bir rol oynar.
  • İçermiş olduğu pektin lifi, kötü kolesterolün nötralize edilmesi açısından faydalıdır.
  • Kilo verme amacıyla uygulanan diyetlerde de tercih edilebilir ancak doğrudan tüketimiyle kilo vermek mümkün değildir. En uygun tercih salata ve yemeklere ilave etmek olacaktır.
  • Ürünün oluşumundaki fermantasyon sürecinde ortaya çıkan faydalı bakteriler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardım eder.
  • İçerisinde yer alan probiyotikler, sindirim sistemi problemlerinin önüne geçmek için etkilidir fakat hassas bağırsak sendromu gibi sağlık sorunlarında kesinlikle tüketilmemelidir. Asit temelli yapısı nedeniyle doğrudan tüketimi, bu problemlerin artmasına veya farklı hastalıkların gelişmesine neden olabilir.

Yukarıda yer alan problemler dışında elma sirkesinin yararlı olduğu farklı sağlık sorunları da vardır. Ancak bu maddeler sadece bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır ve tavsiye niteliği taşımaz. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamanız veya diyet sürecine girmeniz halinde mutlaka bir uzman görüşü alarak elma sirkesi tüketmelisiniz.  Aynı zamanda, bir hastalık için kesin, net ve en doğru tedavi yöntemi olduğu yanılgısına kapılmamak gerekir. Yalnızca uzman onayı ile beraber iyileşme sürecine destek olması için kullanılmalıdır.

 

Elma Sirkesinin Cilde Faydaları

Elma sirkesi sindirim ve bağışıklık sisteminin yanı sıra cilt sağlığı açısından da faydalıdır. Antibakteriyel özellikleriyle öne çıkan bu gıda, doğal bir bakım ürünü niteliği taşır. Dolayısıyla deride görülen bazı problemlerin ve tırnakların yıpranmasına yol açan durumların engellenmesinde tercih edilir.

Saçların ve cildin pH dengesini koruduğu, yüzde yumuşak ve pürüzsüz bir doku oluşturduğu yönünde görüşler vardır. Ancak cilde doğrudan temas etmesi zarar verebileceği için bakım ürünlerinin içerisine 1-2 damla kadar eklemek yeterlidir. Şayet alerjiniz varsa hiçbir şekilde kullanmamalısınız.

Topuklarda oluşan sertlikler ve çatlaklar da elma sirkesi kullanımı ile önlenebilir. Aynı zamanda ciltte ortaya çıkan mantarlar üzerinde etkilidir. Doktor kontrolünde tüketilmesi ve uygulanması ise oldukça önemlidir.

 

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Cilt, sindirim ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan elma sirkesi, farklı yöntemlerle kullanılabilir. Problem her ne olursa olsun ürünün tek başına tüketimi tam anlamıyla güvenli değildir. Bu durumun temel nedeni oluşumundaki fermantasyon sürecinden sonra asitli bir yapıya sahip olmasıdır.

Elma sirkesi yaygın olarak çorbalarda ve sebze yemeklerinde kullanılır. Diğer yandan, salatalarda ise sos olarak tercih edilebilir. Böylece faydalarından yararlanmakla birlikte lezzetli bir öğün oluşturulur.

Cilt bakımı amaçlı buhar banyolarında da sirke kullanabilirsiniz. Önceden hazırladığınız 2 kaşıklık ürünü suyla karıştırarak 15 dakika sürecek tek bir periyot halinde yüzünüze buhar olarak uygulayabilirsiniz. Ardından bir havlu yardımıyla kurulayarak soğuk suyla yıkamanız gerekir. Bu sayede tıkanan gözenekler açılır ve cildin nefes alması sağlanır.

Saçlarda kuruluk ya da kırılma gibi problemler olduğunda sirke kullanılabilir. Aynı zamanda kafa derisinde ortaya çıkan kaşıntı problemi için de tercih edilmektedir. Bu noktada eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırarak solüsyon hazırlayabilirsiniz. Temiz saç üzerine bu karışımı uygulamalı, hemen ardından ılık suyla durulamalısınız. Ancak egzama ve kepek sorunlarında deriyi daha fazla kurutma riski olduğu için elma sirkesini kullanmamanız tavsiye edilir.

 

Elma Sirkesi Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sirkeyi cilt ya da bağışıklık sorunları için kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir uzman görüşü almanız gerekir. Aynı zamanda tüketirken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde alerjik reaksiyon gibi istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Elma sirkesi tüketirken dikkat etmeniz gereken en temel nokta, tavsiye edilen miktarların dışına çıkmamaktır. Ayrıca, doğrudan kullanılacaksa seyreltilmesi için suyla karıştırılması gerekir.

Kullanım sürecinde alerjik tepkiler veya ağrı gibi sorunlar meydana gelirse vakit kaybetmeden bir hekime danışılmalıdır. Yapılan muayene ve testlerin ardından tüketilmemesi gerektiği belirtildiyse buna uygun hareket edilmelidir. Bu sayede çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkması önlenebilir.

 

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Elma ve kabuğunun çeşitli işlemler yoluyla fermente edilmesi sonucunda sirke ortaya çıkar. Oldukça uzun ve meşakkatli olan bu süreç, sıkı takiple beraber uzmanlık gerektirir. Bu durumun temel nedeni hazırlanan bileşenin sirkeye dönüşümü sırasında pek çok farklı evreden geçmesidir. Elma sirkesi yapımındaki iki temel nokta, mayalanma ve fermantasyondur. Üretim aşamalarıysa şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk adımda elmalarınızı yıkayıp en az 6 saat boyunca kurumaları beklenir.
  • Sonrasında küçük parçalara ayırıp bir kavanozun yarısına kadar doldurulur.
  • Kavanozun diğer yarısı klorsuz içme suyu ile tamamlanır. Ardından kapağı kapatılıp bir gece bekletilir.
  • Eğer meyvelerin şeker oranının az olduğu düşünülüyorsa hakiki bal ilave edilir.
  • Her gün sabah akşam karıştırarak nemli bir ortamda saklanır.
  • Maya olarak sirke anası kullanılacaksa 10 gün sonra eklenir.
  • Doğrudan sirke kullanılacağı takdirde bekleme süresi 15 gündür.
  • Meyvelerin tamamı dibe çöktükten sonra tekrar karıştırılmaz ve ana oluşumu beklenir.
  • Oluşum tamamlandığında süzülerek dar ağızlı şişelere aktarılır ve kapağı sıkıca kapatılır.

Uzun ve zorlu bir takip döneminin ürünü olan elma sirkesi, doğal malzemelerle üretildiğinde sağlığa faydalıdır. Dolayısıyla kullanılacak meyvelerin üretim koşulları ve bileşenlerin doğru oranlarda ayarlanması oldukça önemlidir. Bu noktada hiçbir zahmete girmeden, doğallığıyla öne çıkan elma sirkesi ürünlerini tercih edebilirsiniz.

 

Elma Sirkesi ile Tarifler

Öğünlerinize sirke eklemek için tercih edebileceğiniz pek çok farklı tarif bulunur. Her biri hem lezzetli hem de sağlıklı alternatiflerdir ancak doğal ve katkı maddesi içermeyen ürünler tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir.

Çorbalarda elma sirkesinin kullanıldığına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Bununla beraber balla karıştırarak lezzetli soslar elde etmek mümkündür. Yaprak sarması ve dolma gibi yemeklerde sos olarak tercih edildiği gibi ağızda dağılan kurabiyelerin de en önemli sırrıdır.

WhatsApp İletişim